Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/30987
Title: Буряківництво в біоенергетиці України
Other Titles: Sugar beet cultivation in bioenergy in Ukraine
Authors: Щербатюк, Тетяна Григорівна
Keywords: Буряківництво
біоекономіка
Issue Date: 2024
Citation: Щербатюк Т. Г. Буряківництво в біоенергетиці України / Т. Г. Щербатюк // Зелена трансформація та стала біоекономіка : моногр.; за наук. ред. А. А. Олешко, О. Ю. Будякової. - Київ: КНУТД, 2024. - С. 480-495.
Source: Зелена трансформація та стала біоекономіка
Abstract: Одним із пріоритетів аграрної науки є пошук та виробництво нових альтернативних видів енергії, в тому числі відновлюваних, де особлива увага на даному етапі приділяється біомасі нетрадиційних рослин. Перспективним напрямом стала нова галузь науки "Біоенергетика". Біоенергетичні культура охоплюють багато різних родів та видів рослин, які за відносно короткий період вегетації можуть давати високі прирости біомаси. Для енергетичних цілей необхідно використовувати спеціальні швидкоростучі різновиди, які характеризуються збільшеним приростом біомаси, високою стійкістю до хвороб i шкідників, а також невибагливістю до ґрунтово-кліматичних умов України. Цукрові та кормові буряки найбільш продуктивні та економічно обґрунтовані культури, що можуть використовуватись для виробництва біопалива серед двох десятків видів рослин, з якими проводяться дослідження1. Буряківництво – галузь сільського господарства, що спеціалізується на вирощуванні цукрових буряків як сировини для цукрової промисловості. У країнах з помірним кліматом сировиною для виробництва цукру є цукрові буряки – дворічна культура, яка на 1-му році вегетації утворює коренеплоди масою 600 і більше грамів з вмістом цукру близько 18–20 %. Світова площа посіву фабричних буряків становить понад 9 млн га, що дає можливість отримувати з них 35–40% загального виробництва 1 Роїк М. В. Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН -галузевий науковий і кооридинаційно-методичний центр. С.9-21.// Буряківництво і біоенергетика в Україні: історія, наука, виробництво, люди (до 95-річчя ІБКіЦБ НААН України): монографія / за ред. академіка НААН України М. В. Роїка. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2017. 352 с. РОЗДІЛ 5. ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ БІОТЕХНОЛОГІЙ В ІННОВАЦІЙНІЙ ЕКОНОМІЦІ цукру в світі. Майже 80% посівної площі цукрових буряків зосереджено в Європі. Україна за розмірами посівних площ посідає 1-е місце у світі (15– 17 %), на початок 90-х рр. була однією з 6-ти країн – найбільших експортерів цукру в світі. Буряківництво разом із насінництвом і цукровиробництвом становлять бурякоцукровий агропромисловий комплекс. Це цілісна ієрархічна система суб’єктів господарювання різноманітних форм власності, які здійснюють виробництво насіння та плодів цукрових буряків, цукру та їх реалізацію. Структура комплексу: виготовлення засобів виробництва для вирощування цукрових буряків і цукру; вирощування буряків та виробництво цукру; виробництво і соціальна інфраструктура
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/30987
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
ISBN: 978-617-7763-34-4
Appears in Collections:Наукові публікації (статті)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZTSB_mono_2024-ЩТГ.pdf895,77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.