Please use this identifier to cite or link to this item:
                
    
    https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/31582| Title: | Підходи до забезпечення якості та безпечності харчової продукції у закладах харчування | 
| Other Titles: | Approaches to Ensuring the Quality and Safety of Food Products in Catering Establishments | 
| Authors: | Семенюк, Лариса Леонтіївна Бровенко, Тетяна Вікторівна Удод, Артем Вергелес, Олександр | 
| Keywords: | міжнародні стандарти заклади харчування критичні точки контролю НАССР | 
| Issue Date: | 10-Jun-2025 | 
| Citation: | Бровенко Т. Підходи до забезпечення якості та безпечності харчової продукції у закладах харчування / Т. Бровенко, Л. Семенюк, А. Удод, О. Вергелес // Здоров’я людини і нації. – 2025. - № 3(2). – С. 66-80. | 
| Source: | Здоров’я людини і нації | 
| Abstract: | Безпечність харчових продуктів є однією з найважливіших складових якості продукції закладів харчування. На основі теоретичного аналізу у сфері забезпечення якості та безпечності харчових продуктів у закладах харчування встановлено, що впровадження сучасних підходів до менеджменту, зокрема інтеграція міжнародних стандартів Codex Alimentarius та ISO 22000 :2018 у поєднанні з дотриманням принципів системи НАССР, є об’єктивною необхідністю. Такий підхід розглядається як ефективний механізм вирішення актуальних проблем якості та безпечності харчової продукції. Стаття спрямована на дослідження практичних підходів до забезпечення якості і безпечності харчової продукції в закладах харчування. Визначено принципи HACCP в закладах харчування відповідно до міжнародних нормативних документів, зокрема Codex Alimentarius та стандартів, які гармонізовані з ним, зокрема ISO 22000 : 2018. У результаті проведеного аналізу визначено низку критичних точок контролю (КТК), що мають важливе значення для забезпечення безпечності харчових продуктів, зокрема приймання сировини, інгредієнтів, напівфабрикатів; зберігання продуктів у замороженому та охолодженому вигляді; терміни зберігання; пакування та холодне зберігання готового продукту. Для кожної КТК розроблені чіткі протоколи НАССР, встановлено критичні межі, періодичність моніторингу, а також коригувальні дії, які передбачають оперативну реакцію у випадках відхилення від критичних меж: повторне вимірювання, маркування продукції, списання, встановлення причин і заходи запобігання їхньому повторенню, інформування відповідальних осіб. | 
| DOI: | 10.31548/humanhealth.2.2025.66 | 
| URI: | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/31582 | 
| Faculty: | Навчально-науковий інститут культури і креативних індустрій | 
| Department: | Кафедра туризму та готельно-ресторанного бізнесу | 
| ISSN: | 2786-8974 | 
| Appears in Collections: | Наукові публікації (статті) | 
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Бровенко+Семенюк.pdf | 978,84 kB | Adobe PDF | View/Open | 
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
